Skip to content
Maloprodaja Ružići +387 39 674 816 Maloprodaja Grude +387 39 661 512 Veleprodaja +387 39 674 074 v-d-v@tel.net.ba
RANE SORTE KRUMPIRA
SJEME KRUMPIRA - ACTRICE

ACTRICE – Rana sorta (vegetacija 90-95 dana) visokog prinosa namjenjena za svježu potrošnju i čuvanje. Actrice stvara krupne, ujednačene gomolje, sa lijepim žutim mesom. Oblik gomolja je okruglo-ovalan, velik, ujednačenih i plitkih okaca, boja mesa i pokožice su žuti. Prinos je vrlo dobar. Kvaliteta za kuhanje je dlična, ne raskuhava se, kulinarski tip AB, ne mijenja boju nakon kuhanja. Izvrstan kod pečenja.

 

SJEME KRUMPIRA - ANAIS

ANAIS je najranija dostupna sorta na tržištu krumpira, dužina vegetacije 80 dana. Trenutačno europski najpopularniji proljetni i ljetni krumpir predivnog okusa. Kulinarski tip AB (tvrd do dosta tvrd). Krumpir Anais je vrlo rana sorta okruglo-ovalnih oblika. Karakteriziraju ga visoki prinosi gomolja, žute je boje kože i mesa.

SJEME KRUMPIRA - OBAMA

OBAMA (u pripremi) je vrlo rana sorta krumpira, dužina vegetacije 90 dana. Pogodan za svježu potrošnju. Oblik gomolja je ovalan sa žutom bojom kože i mesa.

 

SJEME KRUMPIRA - JAERLA

JAERLA je vrlo rana sorta krumpira (vegetacija 95 dana) pa je često kupujemo i kao mladi krumpir. Ima krupne, više okrugle nego ovalne gomolje te žutu pokožicu i svijetložuto meso. Daje srednji broj vrlo krupnih gomolja, kvalitetnih i pogodnih za svježu upotrebu. Vrlo dobro podnosi mraz.. Nakon kuhanja ima vlažnu, voštanu strukturu, tvrd je, ne raskuhava se i može se rezati.

SJEME KRUMPIRA - TIAMO

TIAMO je rana sorta krumpira (vegetacija oko 90 dana) koju uglavnom jedemo kao mladi krumpir. Ima dugoljaste, ovalne gomolje, crvenu pokožicu i žuto meso. Kod kuhanja ovaj krumpir ima vlažnu, voštanu strukturu, tvrd je, ne raskuhava se i može se rezati. Ova je sorta krumpira idealna za kuhanje, pečenje i pirjanje.

 

SREDNJE RANE SORTE KRUMPIRA
SJEME KRUMPIRA - LISETA

LISETA – Rana sorta krompira koja stasava za 95-100 dana, sa svijetlo žutim mesom i kožom. Srednje krupni, ovalno-izduženi gomolji. Lijep i ujednačen, glatke bijele pokožice.Daje prosječno 12 gomolja po biljci. Pogodna je za sadnju na različitim podnebljima i lokalitetima, jer dobro podnosi sušu. Period mirovanja je relativno kratak. Spada u jestivi tip B. Nakon kuhanja ovaj krompir ima voštanu te malo vlažnu, slabo brašnatu strukturu i relativno tvrdo meso. Ova je sorta krompira primjerena za kuhanje, pečenje i prženje, a posebno se preporučuje za pečenje u pećnici, pire i pomfrit. Pogodna je i za duže čuvanje za zimnicu.

SJEME KRUMPIRA - SPUNTA

SPUNTA – Srednje rani krumpir (vegetacija 95-100 dana), namijenjen za svježu potrošnju. Spunta daje dosta velik prinos. Gomolji imaju plitka okca, boja kožice i boja mesa je svijetlo žuta. Oblik gomolja vrlo velik, dug, boja mesa je svijetlo žuta, svijetla boja kožice, imaju plitka okca. Krumpir za svježu potrošnju, rezistentan na virus, fitoftoru ili plamenjaču. Kvaliteta za kuhanje: odlična, kulinarski tip B, ne mijenja boju nakon kuhanja.

 

SJEME KRUMPIRA - MONALISA

MONALISA – Spada u srednje rane sorte (vegetacija oko 100-105 dana) dugih ovalnih i glatkih gomolja sa vrlo plitkim okcima. Boja pokožice je svijetlo žuta a mesa žuta. Pogodan je za salate i klasično pečenje u pećnici.

SREDNJE KASNE SORTE KRUMPIRA
SJEME KRUMPIRA - KENNEBEC

KENNEBEC – Srednje kasna sorta (vegetacija 110-120 dana).

Gomolji su okruglo ovalni i krupni. Boja pokožice je svijetlo žuta a mesa bijela. Ukusan je za jelo i pogodan za preradu. Vrlo tražen na našem tržištu.

 

SJEME KRUMPIRA - DIDO

DIDO – Srednje kasna sorta, (110-115) visokog prinosa namjenjena za svježu potrošnju i dugo čuvanje. Dido stvara krupne, ujednačene gomolje, sa lijepim bijelim mesom. okruglo-ovalan, plitka okca, boja mesa je bijela, a pokožice žuta. Prinos je vrlo dobar. Kvaliteta za kuhanje je odlična, ne raskuhava se, kulinarski tip AB, ne mijenja boju nakon kuhanja. Izvrstan kod pečenja.

SJEME KRUMPIRA - ROMANO

ROMANO  srednje kasna sorta (vegetacija 105-110), boja kožice crvena, boja mesa bijela. Gomolji su veliki, okruglo ovalni, s dubokim okcima. Sorta odlična za jelo, velike primjene, kulinarski tip BC, primjena za kuhanje, pečenje, pomfrit i čips. Namjenjen je za zimnicu, dobro se skladišti.

SJEME KRUMPIRA - DESIREE

DESIREE je srednje kasna sorta (vegetacija 110-120 dana) idealna za zimnicu. Ima krupne, pomalo izdužene ovalne gomolje te crvenu pokožicu i svijetložuto meso. Nakon kuhanja ima voštanu te pomalo vlažnu i brašnatu strukturu, pomalo se raskuhava, ali još je uvijek čvrst. Slovi kao sinonim za crveni krumpir i primjerena je za kuhanje, pečenje i prženje.

 

SJEME KRUMPIRA - KONDOR

KONDOR – srednje kasna sorta (vegetacija 110-120 dana).

Gomolji su izuzetno veliki i ovalno dugi. Boja pokožice je crvena a mesa svijetlo žuta. Sorta je primjerena za kuhanje, pečenje i vrlo je prikladna za strojnu obradu

SJEME KRUMPIRA - MARGARITA

MARGARITA – Srednje kasna sorta krumpira (vegetacija 110-120 dana), namijenjena za svježu potrošnju. Dosta dobro se skladišti. Margarita daje dosta dobar i velik prinos. Oblik gomolja je ovalan, boja mesa je blijedo žuta, boja kožice je crvena sa tamnim točkicama. Ima visok prinos, 10 gomolja po stabljici. Odličan je za kuhanje, nakon kuhanja ne mijenja boju.

Za bolji prinos i urod vašeg krumpira preporučujemo Vam biološko organsko gnojivo
FERTIPLUS ZA KRUMPIR

Zbog visokog prinosa u kulturama kao što je krumpir, iskorištavanje hranjivih tvari iz tla je također pojačano. Prednost korištenja Fertiplus-a za krumpir su u tome što on potiče aktivnost tla i omogućuje ugradnju elemenata u tragovima. Posebnost ovog gnojiva je kalij (K) kojeg sadrži 6,7 %. Kalij je odgovoran za proizvodnju i transport škroba i šećera i upravljanje vodama. Druga prednost je da dodavanjem kalija, rješavamo problem pjega koje nastaju nepažljivim rukovanjem gomolja. Te pjege nisu štetne i ne utječu na okus, ali u kuhanju se obojaju u smeđe-crno, što nije ugodno za vidjeti.

Back To Top