Skip to content
Maloprodaja Ružići +387 39 674 816 Maloprodaja Grude +387 39 661 512 Veleprodaja +387 39 674 074 v-d-v@tel.net.ba

Zimsko prskanje trajnih nasada, kao što su voćnjaci i vinogradi značajna je i obavezna mjera u proizvodnji. Provodi se u vrijeme mirovanja vegetacije, odnosno u periodima od otpadanja lišća u jesen do početka vegetacije u proljeće.

Crveni mix je kombinirani insekticid-fungicid-akaricid za suzbijanje štetnika (zimska jaja i odrasli oblici) te uzročnika bolesti. Sastoji se od dvije komponente: mineralnog ulja 83% (Oil Oro) i 50% bakarnog oksiklorida (Traxi).

Primjenom Crvenog mixa  u zimskom tretiranju, namjera je da se cijelo deblo i krošnja prekrije tankim slojem ulja, koje doslovno guši sve štetnike. Ono stvara tanki film (presvlaku) po cijeloj površini biljke i tako sprječava bolestima i štetnicima, te njihovim jajima pristup kisiku iz atmosfere, a bakrena komponenta ima fungicidno djelovanje na biljne bolesti. Crveni mix smanjuje za 50 % prskanja u vrijeme vegetacije ako se koristi zimi i na pravilan način. Radi se o izravnoj koristi za trajni nasad: bolja je zaštita od štetnika i bolesti, a osjetno se smanjuje uporaba pesticida. Smanjen broj prskanja uz ekološke prednosti donosi i financijsku uštedu.

  • U potpunom mirovanju primjenjuje se 2-3 l mješavine na 100 l vode
  • Pred samo kretanje vegetacije 1-1,5 l mješavine na 100 l vode

Najbolji rezultati u suzbijanju štetnih organizama  postižu se ako prvo tretiranje provodimo u drugoj polovini veljače/februara a drugo polovicom ožujka/marta, odnosno krajem zime, dok vegetacija još nije krenula, jer su  štetnici u najosjetljivijem stadiju razvoja, ali koštičavo voće, malinu i kupinu treba tretirati nešto ranije, jer ove voćne vrste kreću ranije s vegetacijom.

Prije prskanja treba orezati voćke i ukloniti suhe grane, mahovinu i lišajeve, pa tek onda temeljito okupati biljku od korijena do vrha, tako da se poprska svaka i najmanja grančica. Prskati treba po suhom danu bez vjetra i u vrijeme kada je temperatura zraka iznad 5 ºC.

Na trajnim nasadima i stablima voćaka postoje brojna mjesta, kao pukotine, udubljenja ili nezarasle rane pogodna da se u njih uvuku ličinke štetnika: štitastih uši, jaja od lisnih uši, crvenog pauka, jabučne krvave uši i dr. Štetnici i uzročnici bolesti koji prezime u nasadu, čim se u nasadima ostvare uvjeti pogodni za razvoj (temperature i vlaga), kreću s napadom te se razmnožavaju, šire zarazu i smanjuju u konačnici prinose nasada. Stoga, svrha zimske zaštite je smanjivanje broja štetnika i uzročnika bolesti koji su preživjeli od protekle godine, kako bi nasad što kvalitetnije ušao u vegetacijsku sezonu.

Back To Top